Pardubický perník

Potrebujeme:

Sirup: 0,5 kg kryšt.cukru, štvrť litra vody, 1 KL sódy bikarbóny
Cesto: 1,1 kg hladkej múky (T 650), 20 g salajky, 1 perníkový prášok, 200 g medu, 50 g džemu, 2 celé vajcia, 1 KL perníkového korenia (badián, aníz, škorica, klinčeky)
Plnka: pomleté orechy alebo mak, džem
Poleva: 250 g stuženého tuku (Cera), 500 g polámanej horkej čokolády, 0,5 PL oleja

Ako na to:

Sirup: 0,5 kg kryšt.cukru a štvrť litra vody varíme 5 minút. Pridáme 1 KL sódy bikarbóny, trochu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Plnka: Zomleté zvyšky perníka pomiešame so zomletými orechmi, alebo makom a zaparíme vriacou vodou (asi štvrť litra). Pridáme džem.
Poleva: Rozpustíme 250 g stuženého tuku (Cera), pridáme 500 g polámanej horkej čokolády a pol PL oleja. Odstavíme.
Cesto: Všetky prísady zmiešame so sirupom. Necháme stáť v chladničke 24 hodín. Rozvaľkáme na 3 mm. Vykrajujeme kolieska. Pečieme 3-5 minút pri 200 C. Zvyšky z vykrajovania tiež upečieme a pomelieme na mlynčeku na strúhanku.
Upečené kolieska zlepujeme plnkou a polievame polevou. Omáčame najprv jednu polovicu zlepených koliesok a po vychladnutí a stuhnutí druhú polovicu zlepených koliesok.

23.11.2008

Podobné recepty