Orieškové kocky

Potrebujeme:

7 bielkov, 175 g práškového cukru, 180 g lieskových orieškov, 17 g strúhanky, 1 lyžička maizeny, papierové košíčky
Plnka: 0,2 l mlieka, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g kryštálového cukru, 1 lyžicu instantnej kávy, 20 g vanilkového pudingu, 100 g lieskových orieškov, 50 ml rumu, 200 g masla
Poleva: 100 g bielej čokolády, 70 g stuženého pokrmového tuku

Ako na to:

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a chvíľku šľaháme. Lieskové oriešky pomelieme a 130 g zmiešame so strúhankou a maizenou a postupne zľahka vmiešame do bielkov ušľahaných s cukrom.
Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C doružova. Vychladnutý plát cesta po šírke rozrežeme na dve časti, jednu potrieme poloteplou plnkou, prikryjeme druhým plátom cesta a necháme do druhého dňa stuhnúť. Potom cesto nakrájame na asi trojcentimetrové kocky, namočíme ich do polevy, položíme na kovovú mriežku, ozdobíme orieškom a necháme stuhnúť.
Hotové kocky podávame v papierových košíčkoch.
Plnka: Do dvoch tretín mlieka pridáme vanilínový a kryštálový cukor a kávu a dáme variť. Keď začne vrieť, vlejeme zvyšné mlieko rozmiešané s pudingovým práškom a uvaríme hustý krém. Pomleté oriešky nasucho opražíme a zalejeme rumom. Maslo vymiešame dopenista. Do krému pridáme maslo, oriešky a dobre vymiešame.

Poleva: Polámanú čokoládu rozpustíme s posekaným tukom nad parou.

04.12.2008

Podobné recepty