Skladaná torta

Potrebujeme:

Piškótové cesto: 4 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 90 g polohrubej múky, 30 g maizeny, 2 lyžice kakaa
Krehké cesto: 200 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, 100 g masla
Plnka: 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 50 g pomletých orechov, 250 g masla, 0,5 dcl vody, 2 lyžice kryštálového cukru, 2 lyžice rumu
Na ozdobu: čerstvé ovocie, zvyšný krém, mandľové lupienky

Ako na to:

Piškótové cesto: Vajcia s cukrom vyšľaháme. Múku, maizenu a kakao zmiešame a opatrne vmiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a upečieme. Upečené cesto dáme aj s papierom na vlhkú utierku a stočíme do rolády. Vychladnuté nakrájame na rovnaké pásiky široké asi 5 cm.
Krehké cesto: Múku preosejeme na dosku a v strede urobíme jamku. Do nej dáme cukor, vanilínový cukor a vajce. Maslo postrúhame na hrubšom strúhadle a spolu s ostatnými surovinami vypracujeme na hladké cesto.
Cesto rozvaľkáme do kruhu a upečieme. Vychladnuté cesto potrieme tenkou vrstvou krému. Pásy piškótového cesta potrieme krémom a postupne od stredu krehkého cesta na seba lepíme, až kým nevyplníme celý kruh.
Vonkajší kruh piškótového cesta potrieme krémom a ozdobíme mandľovými lupienkami. Vrch torty potrieme zvyšným krémom a ozdobíme čerstvým ovocím.

Plnka: Vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou do zhustnutia. Maslo vymiešame do peny. Vodu, kryštálový cukor a rum prevaríme a horúce vlejeme do zomletých orechov. Necháme vychladnúť a vmiešame do masla.

05.01.2009

Podobné recepty