Holandské čerešňe

Potrebujeme:

300 g lístkového cesta, 1 čerešňový kompót bez kôstok, 2 lyžice Maizeny, 2 lyžice práškového cukru, 500 ml šľahačkovej smotany, 2 stužovače šľahačky, 3 lyžice práškového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru
Poleva: 150 g práškového cukru, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 2 lyžice kompótovej šťavy alebo ovocného sirupu

Ako na to:

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnikového tvaru(20×30 cm). Preložíme na plech opláchnutý studenou vodou a popicháme vidličkou. V predhriatej rúre upečieme do zlatožlta. Ešte horúce cesto rozrežeme ostrým nožom na dva 10 cm široké pásy.
Čerešňový kompót precedíme, 250 ml kompótovej šťavy privedieme do varu. V 50 ml kompótovej šťavy rozmiešame 2 lyžice Maizeny a 2 lyžice práškového cukru, vlejeme do horúcej šťavy a za stáleho miešania necháme zovrieť.
Niekoľko pekných kompótových čerešní odložíme na ozdobu, ostatné vmiešame do uvarenej hmoty a necháme vychladnúť. Vychladnutú čerešňovú plnku natrieme na jeden pás cesta. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom, práškovým a vanilínovým cukrom dotuha.
Nahrubo natrieme na čerešňovú plnku a necháme v chlade stuhnúť.
Práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a 2 lyžicami kompótovej šťavy dohladka. Polevou potrieme druhý plát cesta a nakrájame ho na štvorce.
Na stuhnutú šlahačku poukladádáme štvorce cesta, rezy nakrájame a ozdobíme zvyšnou šľahačkou a čerešňou.

29.12.2008

Podobné recepty