Orechová torta de Luxe

Potrebujeme:

Na plnku: 225 g vlašských orechov, 100 g cukru, 4 PL vody 300 ml smotany na šľahanie, 15 g masla Na cesto: 300 g hladkej múky, 30 g cukru, štipka soli 175 g studeného masla, 4-6 PL studenej vody Na ozdobu: 1 bal. Polevy tmavej Dr. Oetker, trochu Polevy svetlej Dr.Oetker

Ako na to:

Odložíme bokom 12 polovíc orechov, ostatné najemno pokrájame. Na stredne veľkej panvici privedieme do varu cukor a 4 PL vody (pri vysokej teplote platničky alebo na veľkom plameni).
Miešame, kým sa cukor nerozpustí, a potom teplotu uberieme. Bez miešania varíme asi desať minút na karamel – do jantárovej farby. Panvicu odstavíme a opatrne prilievame smotanu (pracujeme opatrne, karamel môže prskať). Dáme späť na platničku a varíme za občasného miešania, kým sa karamel neroztopí. Keď začne zmes hustnúť, vmiešame nasekané orechy a maslo. Plnku zamiešame a necháme vychladnúť.
Cesto: Do misy dáme múku, cukor, soľ a na kúsky pokrájané maslo. Suroviny v mise spracujeme "na žmolenku". Do vzniknutej žmolenky zapracujeme po lyžiciach vodu.
Spracujeme hladké cesto. 1/3 cesta oddelíme. Zvyšné 2/3 cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na guľatý plát, ktorý má priemer o 6 cm väčší, než je tortová forma (na tortu je najlepšia malá forma s priemerom 20 cm).
Plát prenesieme do tortovej formy a cesto vytlačíme tak, aby pokrývalo celé dno, strany a presahovalo asi 2,5 nad okraj formy.
Plnku dávame pomocou lyžice rovnomerne na cesto v tortovej forme. Zvyšnú 1/3 cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát s priemerom tortovej formy a položíme ho na plnku ako pokrievku. Presahujúce cesto zahneme dovnútra a zľahka pritlačíme.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote asi 190°C počas asi 40-50 minút (až je cesto ružové). Po upečení necháme úplne vychladnúť. Pomocou noža oddelíme okraj formy, tortu otočíme na podnos a odložíme dno formy.
Tmavú polevu rozohrejeme podľa návodu na obale, ustrihneme rožtek a polejeme ňou celú tortu (polevu rovnomerne rozotrieme po celej torte). Do nestuhnutej polevy zatlačíme po obvode torty 12 polovíc orechov. Necháme stuhnúť. Potom rozohrejeme rovnakým spôsobom svetlú polevu, ustrihneme malý rožtek a nastriekame polevou na tortu biele prúžky. Tortu dáme na 2-3 hodiny do chladničky.
Krájame ostrým nožom, najlepšie nahriatym v horúcej vode, aby poleva nepopraskala.

11.12.2008

Podobné recepty