Losos v lístkovom ceste

Potrebujeme:

200 g lososa na osobu 3 mrkvy, 1 malý pórik, šafran maslo, citrón, vajce, 500 g lístkového cesta, 150 g syra Lúčina, 500 g lístkového špenátu, soľ, sezam
Omáčka: 2 dcl rybacieho vývaru (bujónu z kocky), 1 dcl bieleho vína, 2 dcl sladkej smotany, kôpor

Ako na to:

Mrkvu a pór nakrájame na veľmi tenké a dlhé rezance, krátko povaríme v osolenej vode a scedíme.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme mrkvu a pór, štipku šafranu a opečieme do zlatista.
Vyvaľkáme cesto, poukladáme naň vychladnutú zeleninu, na ňu položíme umytú, vykostenú a stiahnutú (z kože) rybu v celku, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom po celej dĺžke a preložíme pásikom z Lúčiny. Celú rybu zakryjeme osušeným špenátom.
Prehneme druhú polovicu cesta, odkrojíme zbytočné okraje, dobre pritlačíme spoje a dáme na vymastený plech. Z ostatného cesta narobíme mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme bielym sezamom. Pečieme do zlatista pri 220 stupňoch.
Omáčka: Dáme variť vývar s vínom, varom ho zredukujeme na 2/3 a pomaly pridávame smotanu. Necháme povariť. Dochutíme soľou a posekaným kôprom. Kôpor sa už nesmie variť, aby nezosivel.

14.12.2008

Podobné recepty