Servítková knedľa

Potrebujeme:

40 dkg hrubej múky, 2 dkg masla, 2 žĺtka, 2 dcl mlieka, lekvár, mak, práškový cukor, 2 dkg droždia, masť

Ako na to:

V 1/2 dcl vlažného mlieka rozmiešame droždie, 1 dkg práškového cukru a dáme vykysnúť.
V ohriatej múke rozmiešame soľ, 3 dkg práškového cukru a prilejeme žĺtka rozmiešané vo vlažnom mlieku. Pridáme vykysnuté droždie, rozpustené maslo (2 dkg) a vypracujeme cesto. Dáme vykysnúť na teplé miesto.
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľký ovál. Potrieme lekvárom a zavinieme v akúsi veľkú knedľu, podobnú chlebovému bochníku.
Zavinieme do čistej utierky a varíme na pare vo veľkom prikrytom hrnci nad vrejúcou vodou. Varíme asi 10–15 minút.
Knedle sú hotové, ak sa na špáratko, ktoré pichneme do knedle, nelepí cesto. Knedľu krájame niťou na kolieska, posypeme makom, cukrom a rozpustenou bravčovou masťou.

30.12.2008

Podobné recepty